Rövid ismertető

Vadgesztenyefáinkat a vadgesztenye-levélaknázómoly (Cameraria ochridella) évi 3. nemzedékének a hernyói károsítják azáltal, hogy a levéllemezben ún. aknákat rágnak. A rágás következtében a levél asszimilációs felülete lecsökken, a levél megbarnul és idő előtt lehull. A fa legyengül és érzékenyebbé válik más fertőzésekre is.

Fainjektálási technológiánkkal Európában egyedülálló módon, korszerű, a fában szállítandó hatóanyagot injektálunk be a törzsbe, amely a fa keringési rendszerén keresztül eljut a levelekbe. A hernyók kikelésük után azonnal táplálkozni kezdenek a levélből és a hatóanyagot felvéve rövid időn belül elpusztulnak. Ezért a leveleken csak 1 mm nagyságú aknákat találunk, ellentétben a kezeletlen fák több centiméteres aknáival.   Így gesztenyefáink a vegetációs idő teljes hosszában egészségesek és szép zöldek maradnak.

Kezelt fákon a 2. és 3. generáció által előidézett mm-es aknák a levélzeten.

Az asszimilációs felület 99%-a ép.

Az aknák kinagyított állapotban. 

(Megkésett kezelés esetén az aknák néhány mm-rel nagyobbak lehetnek)

 Technikai kivitelezés

Az egyszeri kezelés optimális időpontja: március - április eleje a fák kirügyezésétől kezdődik. és egész április végéig tart. Az injektáláskor a fák gyökfőjénél a fa méretétől függően 15-25 centiméterenként, 1 cm mély 4 mm széles lyukat fúrunk, amelybe belehelyezzük a hatóanyagot tartalmazó injektort. Az injektorból hatóanyag kb. 20 perc alatt felszívódik, ami után az injektort eltávolíthatjuk, ezzel a kezelést elvégeztük. A lyukakat sebkezelővel bevonjuk,  mely után behegednek és nem károsítják a fáink nedvkeringési rendszerét.

A fanjektálás kivitelezése kora tavaszi időszakban.

Az injektált kísérleti fák a projekt kezdetekor.

Az eljárás előnyei

- Egyszeri kezeléssel egész évben hatékony

- A fa teljes magasságában biztosított a hatás ellentétben a permetezéssel, ahol legtöbbször a permetcseppek nem érik el a fák tetejét

- Nem kerül növényvédő szer a levegőbe, ezáltal a környezet nem szennyeződik. Ezért különösen ajánlható éttermek, középületek, lakóépületek, óvodák melletti fák kezelésére.

- A kezelés eredményességére nincs hatással, ha a szomszédos fa kezeletlen

- Az injektálás bármilyen időjárási tényező alatt elvégezhető, az eső, a szél és egyéb időjárási tényezők nem hatnak a kezelés sikeresére

Az eljárás hátránya, hogy fiatal 50 cm átmérőjű gesztenyefákon a hatás kisebb mértékű.

Bal oldalon kezeletlen fa, jobb oldalon kezelt fa nyár végén.

A kezelt fákon a levélzet a vegetációs időszak végéig megmarad (jobbra),

szemben a kezeletlen fa levélzetével (balra) november közepén.